In pantofii EI

„Replici toxice” sau „Cum să ucizi un vis în câteva cuvinte”

Dacă am învățat ceva până la aproape 30 de ani este că în viață trebuie să își urmezi visul chiar dacă pentru asta este nevoie să muți și munții din loc. Dar pe cât de optimistă pare acum această idee, pe atât de greu este să ajungi la ea, mai ales atunci când viața este presărată cu replici toxice. Oricât de banale, nesemnificative sau inofensive ar putea părea la prima vedere, aceste replici ucid visul din fașă. Și ele vin uneori chiar de la părinți sau prieteni care nu vor să îți facă rău, dar sunt și arme pe care alții le folosesc intenționat.

Ce nu ai vrea să auzi și cum te influențează câteva cuvinte

  • “Ce o să zică lumea”- nu degeaba se spune că aceste cuvinte au ucis cele mai multe vise. Le auzim poate prima dată de la părinți. Chiar dacă intențiile nu sunt rele, repetate la nesfârșit, aceste cuvinte își pun amprenta în atitudinea copilului și mai târziu a adultului. Și ajungem atunci când suntem puși în fața unei alegeri să ne gândim mai întâi la ce o să zică lumea, cei din jur, să ne plafonăm, să ne inhibăm, să alegem calea care să se încadreze în convenții și nu neapărat ce ne dorim. Îi mulțumim pe cei din jur, dar rămânem pentru totdeauna cu întrebarea “ce-ar fi fost dacă…”. Lumea, acest reper general la care ne raportăm, nu o să fie niciodată mulțumită. Fiecare este unic, așa că cel mai bine este să te raportezi la propriile valori.
  • Capul plecat…sabia nu-l taie – un îndemn după care s-au ghidat generații întregi, dar care este la fel de toxic. Ce ne induc astfel de vorbe? O conformare, o reprimare a propriilor păreri și idei, o atitudine de supunere. Anulează orice intenție, curajul și asumarea și ne transformă într-o mare masă. Face mai degrabă trimitere la vremui demult apuse, acolo und ear fi trebuit să și rămână.
  • O să vină și vremea ta nu face altceva decât să-ți imprime o nevoie de a-ți aștepta rândul. O regulă care în fapt nu există, realitatea este că atunci când îți dorești ceva, ai dreptul să lupți pentru acel vis aici și acum. Mai târziu ar putea fi prea târziu.
  • Nu-I de nasul tăuun EL sau o EA, un ideal, o aspirație, un vis, un job. Nu degeaba se spune și că niciodată să nu spui niciodată, iar aceste cuvinte au mai multe confirmări decât orice. Ai încercat? Te-ai străduit? Ai aspirat măcar spre acel ceva care aparent nu e de nasul tău? N-avem dreptul să tăiem aripile cuiva.
  • La vârsta ta…și aici sunt nenumărate variante de replici care nu fac altceva decât să omoare un vis. Nu există o vârstă ideală pentru ceva anume, nu există nici bariere de vârstă pentru a aspira la ceva anume. Talentul îl poți descoperi uneori mai târziu, dintr-o întâmplare, pasiunile pot apărea odată cu vârsta, curajul la fel. Nu suntem prea tineri sau prea bătrâni pentru a ne urma calea sau pentru a schimba macazul.

Singurele reguli după care ar trebui să ne ghidăm sunt conștiința proprie, asumarea, curajul și responsabilitate propriilor decizii. Mai bine regretăm ceva ce am făcut, decât să ne întrebăm mereu ce-ar fi fost dacă…

foto: shutterstock