targ de nunti
#Nunta

Mituri despre târgurile de nunți și greșeli ale viitoarelor mirese

Ca orice cuplu care își planifică nunta, am optat și noi pentru a participa la un târg de nunți. Cu ideile stăteam bine pe hârtie la momentul acela, dar am zis că merită să bifăm și experiență asta, măcar pentru atmosferă.
Ne-am documentat puțin să vedem care ar fi cel mai ok eveniment, ofertant, pe bugetul nostru și am ales Târgul de nunți organizat la Romexpo în noiembrie-Târgul Ghidul Miresei.
Tot căutând am citit tot felul de păreri și experiențe. Aproape că dacă nu eram încăpățânați din fire, ne răzgândeam și nu ne mai duceam.

Așadar peste ce mituri legate de târguri de nunți am dat și cum a fost la noi în realitate.

1. La târgul de nunți vin doar brand-urile mari cu produse scumpe.
Nu neapărat. Bugetul pregătit de noi nu a fost mare și totuși am găsit și oferte pentru buzunarul nostru. Am găsit cel puțin 3-4 stand-uri la fiecare categorie și acolo unde nu am achiziționat nimic, ne-am putut face o părere.

2. Aglomerație și haos cu mirese care se bat pe rochii.
N-am avut parte de „spectacolul” acesta. Au fost mulți participanți, dar spațiul a fost suficient, iar oamenii chiar disciplinați, sau poate așa s-a nimerit în ziua aceea. Dacă spun că am probat peste 10 rochii, iar domnul câteva costume și am achiziționat și câteva produse, eu zic că nu a fost deloc haos.

3. Reducerile sunt false sau nu există.
Aici este discutabil. Dacă te încrezi în știrile plătite în care ți se spune că vei găsi rochia de mireasă la prețuri ireal de mici (30 de lei, 50 de lei) sau te aștepți să găsești rochie la un preț mai mic decât ai plătit pe biletul de intrare la târg, o să ai surprize. Nu zic eu că nu este ok să vânezi oferte și promoții, ba chiar e indicat, dar la modul realist.
Pe de altă parte, ofertele prezentate ca exclusiv în cadrul târgului, le-am găsit ulterior cel puțin două luni pe site-urile și paginile de socializare ale furnizorilor. Și asta pentru că în general acele oferte fac parte din campanii care se derulează pe o perioadă mai lungă. Așa că vă recomand să nu vă grăbiți.

4. La târg te uiți, te orientezi, dar n-ai șanse să cumperi.
Noi am plecat cu avansul dat la verighete și costumul de mire. Deci se poate.

5. Expozanții sunt agasanți și te asaltează cu oferte.
Cam da. Depinde însă de oameni și de tine. Reclama agresivă ține de strategia brand-ului și depinde și de oamenii de vânzări cum o adaptează situației.

6. Prea mult în prea puțin timp.
Ce-i drept un târg de nuntă aduce laolaltă furnizori din toate categoriile, oferte peste oferte, idei de la cele mai simple la cele mai complexe și mai presus de toate prețuri și prețuri. Ar putea fi prea mult, dacă nu știi dinainte ce vrei cât de cât. Noi am ales să ne calculăm bugetul înainte, să schițăm câteva idei și să nu ne trezim într-o mare de reclame și să ieșim căpiați de acolo sau chiar mai rău: să facem o „afacere proastă”.

Dacă știți cam ce vreți și unde vă încadrați, puteți face o selecție rapidă la fața locului.

Pentru viitorul ginere situația poate fi gestionată relaxat, mai ales dacă este și tipul organizat și hotărât. Presiunea mare este pe viitoare mireasă. Ca idee, câteva greșeli care vă fac ziua mai grea la târgul de nunți:

1. La probe…machiată
Evită machiajul ca să nu auzi întruna „Atenție la ruj și fond de ten, domnișoară” sau să vezi fețele crispate ale doamnelor de la probe. Am purtat puțin machiaj, dar în niciun caz ruj roșu sau tone de fond de ten.

2. Pe tocuri la târgul de nunți
Dacă nu cumva ai deja pantofii pentru nuntă și vrei să probezi rochia cu ei sau dacă nu cumva porți tocuri zi de zi, nu alege să o faci acum. O să fie un chin inutil. Doamnele îți pot împrumuta o pereche la probe ca să vezi cum pică rochia. Eu ales încălțăminte comodă.

3. Haine incomode
La noi s-a întâmplat să mergem toamna așa că era frig afară. Am ales o rochie care putea fi dată jos ușor și o jachetă. A fost foarte simplu la probe. Dar am văzut și fete cu tot felul de bluzițe, cămăși și haine greu de îmbrăcat și dezbrăcat.

4. La târg cu toată familia
Nu faci decât să-ți pui singură bețe-n roate. Multe păreri laolaltă mai mult de dezorientează. În plus aglomerezi locul, sunt și alte miresici care așteaptă la rând. Eu am mers cu viitorul ginerică și am optat pentru a face poze. Apoi i le-am arătat și mamei și cumnatei, dar deja alesesem modelul.

5. Alegi rochia influențată de vânzătoare
Cu siguranță o să auzi „Vai, dar ce bine vă stă!”, „Parcă e făcută pentru dvs!” și alte reacții. Și poate ai venit și pregătită cu banii. Dar înainte de orice, un lucru extrem de important este să alegi tu pentru tine, cum îți place, dacă îți place, dacă este pentru bugetul tău.
Eu de exemplu am fost cucerită de primul model probat, dar prețul era exagerat. Chiar și cu reducere și nu aș fi dat aproape 1000 de euro pe rochie. Așa că am probat, am fotografiat și apoi am decis să o fac pe comandă după primul model. Mândră vă spun că mă costă mai puțin de jumătatea sumei de la târg.

În final, cu ce ne-am întors de la târgul de nunți:
-verighete
-costum mire
-model rochie mireasă
-vouchere, tichete, flyere, cataloage etc