In pantofii EI

Nu mai hărțuiți mămicile!

O mămică nu este o victimă prin definiție. Nici sarcina nu este un handicap. Nu toți ne-am născut învățați și nici parentingul nu este pentru toată lumea. Da, trăi în democrație și este liber la dat cu părerea, dar știți cum este, „libertatea ta se termină unde începe libertatea celuilalt”.

Nu am experimentat încă această ipostază, de mămică sau viitoare mămică, dar în ultimii ani am avut ocazia să fiu spectator la situații care m-au scos din minți pe mine, nici nu vreau să mă gândesc la cum s-au simțit ele. Și dacă din bun simț fiica, nepoata, prietena, nora nu vă spun unele lucruri, eu nu mă pot abține. Vorba aceea, cineva trebuie să pună punctul pe „i”.

Știu că nu o faceți poate intenționat, că poate e din dragoste, din prietenie, că sunt reacții pe care nu le cântăriți, care vin involuntar, sau poate chiar e rea voință, dar oricare ar fi motivul, trebuie să încetați să mai hărțuiți mămicile. Și e hărțuire, conform DEX. Așa că:

*Nu le mai dați sfaturi gratuite! Dacă nu vă cer părerea, înseamnă că nu au nevoie de ea. Nu ne naștem învățați, iar parentingul este o experiență unică pentru fiecare și așa ar trebui să rămână. Las-o să greșească. Ai greșit și tu! Nu-i mai spune ce și cum să facă. Nu le mai asaltați pe proaspetele mămici cu tot felul de idei, păreri, învățături etc. Tot în categoria asta intră și întrebările personale (cum a fost nașterea? alăptezi sau lapte praf? doarme în pățuț?)

*Nu vizitați o proaspătă mămică imediat cum a ajung acasă de la maternitate! După câteva nopți nedormite, după emoțiile nașterii, ale unui nou început, tu ai vrea să vină cineva peste tine, cu gălăgie și curiozitate la pachet? Nu? Atunci nu o face. Am văzut atâtea mămici în această situație și le-am citit pe chip stresul, nervii și oboseala.

*Nu atingeți copilul, dacă nu ați cerut voie! Unele mămici sunt mai panicate, altele mai relaxate. Dacă mergeți în vizită sau pur și simplu vă întâlniți pe stradă sau în parc, abțineți-vă și nu atingeți bebelușul, nu-l pupați nici pe mâini, nici pe față, nicăieri. Nu încercați să luați copilul în brațe, să-l scoateți din cărucior. Dacă mama vă invită, atunci nu este nicio problemă. Regula se aplica și la copiii mai mari.

*Nu mai faceți observații despre corpul lor! Indiferent că sunt pozitive sau negative. Ultimul lucru pe care vrea să-l audă o proaspătă mămică este discuția despre kilogramele în plus, sfaturile alea de diete-minune sau compătimirea. Nu-i mai spuneți nici că nu s-a îngrășat sau că arată bine, nici că va fi la fel cum era curând, pe scurt, nu vorbiți despre corpul lor.

*Nu-i blama copilul! De ce aveți impresia că o mama vrea să audă că nu e bine că cel mic nu doarme mai mult noaptea? Sau că nu mănâncă și nu a luat în greutate cât trebuie? Sau că plânge prea mult și e răsfățat că vrea în brațe? Zic să vă abțineți de la comentarii.

*Soacre, mame și bunici ați avut șansa voastră! Dacă mergeți în vizită, acum indiferent de vârsta copilului, nu vă apucați să predați lecții. Și asta este diferită de varianta cu sfaturi gratuite. Că lecțiile sunt cu repetiție și cu morală de o jumătate de oră cel puțin, cu „pe vremea mea” și „așa e bine, frumos, corect”. Ați crescut un copil, ați avut șansa voastră. Copiii cresc diferit, vorbesc la vârste diferite, merg în picioare în etape diferite, sunt unici. Nu e o regulă general valabilă. Scutiți bietele femei de ideile voastre!

foto:gettyimages