In pantofii EI

Educația sexuală…acest BAU-BAU din școală și familie

Câte copilării mai distrugem cu bună știință, din dorința de neștiință? Este o întrebare care ar trebui să ne dea tuturor de gândit, indiferent că suntem sau nu părinți. De câțiva ani, vreo 16 așa se tot vorbește despre introducerea educației sexuale în școlile din România. S-a vehiculat educație sanitară, educație pentru viață, educație pentru sănătate și educație sexuală și în fond am rămas doar cu sintagmele și controversele, că educație tot nu facem.

E un fel de BAU-BAU și acasă și la școală educația asta sexuală. Părinții au o părere, specialiștii altă părere, biserica are și ea părerea ei, dar în fața tuturor acestor actori defilează an de an sute de copile cu un copil în burtă înainte de vârsta primul buletin sau a majoratului. Pe acești copii cu copii nu pare să îi vadă nimeni.

Ce am înțeles până acum după atâția ani?
-Biserica se opune că ….inocența copiilor.
-Părinții se opun că…dacă după ce află informațiile se apucă ăia mici și le pun în practică.
-Specialiști care să traducă informațiile în limbaj adecvat vârstelor.

Acum, eu cu Biserica nu mă iau la trânte că n-are rost. Nu poți combate ceva de necombătut. Dar mă întreb așa ce inocență le mai distrugem prin educație sexuală fetelor de 14 ani cu un copil la sân sau cele care au experimentează avort după avort? Inocența e de mult pierdută. Și zic și eu…poate nu era pierdută dacă cineva le zicea ce se poate întâmpla.

Cu părinții (cu unii) e tare greu. Că eu îi văd în trei categorii aici:
*prima categorie – speriați de termenul „sexuală” ca de bombe. Că uite domnule, dacă îi zice la școală, se apucă de pus în practică și vine cu burta la gură. Dacă e să se apuce, se apucă oricum. Și mai bine îi zice cineva că există prezervativ decât să te trezești că se îndoapă cu pastile după sau că a dus-o o prietenă la avort, sau că nu știe cum se folosește un absorbant.
* a doua categorie – îmi oripilează copilul cu informații și imagini. (aici a se citi problema lipsei specialiștilor)
* a treia categorie- părinții fără prea multă educație care nu știu/ nu vor/ nu înțeleg de ce trebuie să îi mai educăm și în sensul acesta.

Cu specialiștii e și mai greu. Că avem somități bune la toate și specialiști care lipsesc cu desăvârșire. Dacă cineva le traduce în limbajul lor, specifiv vârstei, nivelului de înțelegere, nivelului de cunoaștere, copiii sunt deștepți, credeți-mă, și înțeleg.

BAU-BAU nu e unde îl văd unii…e în cifrele astea:

-Români pe locul I la mame adolescente
-Primul avort între 15-19 ani
-19.000 de mame adolescente în raport din 2019
-Peste 700 de mămici înainte de primul buletin
-1 din 4 adolescenți nu folosește metode de protecție când face sex.